Fővárosi Örmény Önkormányzat

Örmény tabulé (tabuleh) készítése

A nagyszerű és megunhatatlan, különböző kultúrák ételeit felsorakoztató kaukázusi konyha remekei közül mindig van miből választani. Mivel Örményországban nagy tisztelet övezi a gabonaféleségeket, mindenképpen érdemes szót ejteni róluk, főként a legelterjedtebb gabonafajtáról, a búzáról. Búzából nem csak kenyér készül, bár Örményországban kétségtelenül ez a legnépszerűbb élelmiszerek egyike. Ma, egy a nálunk nem annyira elterjedt, bulgurból készült ételféleséget, a tabulét szeretném bemutatni Önöknek. A Közel-Keleti országokban mindenhol fogyasztják a tabulét, ami nem csak ízletes, de kinézetre is mutatós saláta. Örményországban is nagy népszerűségnek örvend. Az örmény tabulé bemutatása azért is szerencsés, mert kicsit másképpen készül, mint annak arab változata. Lényeges különbség, hogy az eredeti salátához képest kevesebb petrezselymet tartalmaz, viszont van benne paradicsompaszta, ami miatt – véleményem szerint – szaftosabb és a magyar ízlésnek jobban megfelel. Az örmények ezt az ételt előételként is fogyasztják és húsos ételek mellé is szervírozzák. Az ősz közeledtével lassan vége a grillszezonnak… de mielőtt búslakodni kezdenénk, hogy ismét eltelt a szép nyár, készítsük el a bulgursalátát, ami színében, illatában, zamatában visszavarázsolja a nyarat és egyben zseniális köretként szolgál a grillételek mellé.

A tabulét készíti: Armen Manukyan és felesége. Az étel elkészítése a Józsefvárosi Örmény Önkormányzat megbízásából jött létre.

https://www.facebook.com/messenger_media/?thread_id=100006067713663&attachment_id=378671000036531&message_id=mid.%24cAAAAB16R2GZ8HhmBUl17NQwEIQ5Z