Fővárosi Örmény Önkormányzat

Ani városa

„Ani valószínűleg a világ tíz legfontosabb történelmi nevezetessége között van, Machu Picchuval és Angkorral együtt. Hihetetlen” – mondta a Global Heritage Fund igazgatója Jeff Morgan 2010-ben. A törökországi Ani, az 1001 templom vagy negyven kapu városa a középkori Örményország fővárosa volt. Az egykor hatalmas virágzó város ma elhagyatottan áll.
III. Ashot uralkodása alatt a 10. században vált jelentőssé, amikor az uralkodó Örményország fővárosává tette. 1045-ben került a Bizánci Birodalom uralma alá, ekkor élte virágkorát, ebben az időszakban százezernél is több lakosa volt.
Miért néptelenedett el az a város, mely fénykorában Konstantinápollyal, Kairóval és Bagdaddal vetekedett? A város az évszázados hatalmi harcok áldozata lett. A rövid bizánci uralom után török, grúz, mongol támadások sora érte a várost. A 14. századtól lakosai lassan elhagyták. Az 1800-as évek végétől orosz fennhatósága alá került, ekkor kezdődhettek meg területén az ásatások. A legendák szerinti ezer templomból mára mindössze tíz maradt fenn, jórészt romokban. A vandalizmus, a kőfejtés, a dilettáns javítások és a természeti erők következtében mára az összeomlás szélére kerültek. A Global Heritage Fund 2010-es listáján Ani bekerült a 12 legveszélyeztetettebb történelmi nevezetesség közé, melyek maradandó károsodásokat szenvedhetnek. Ani áldozatává válhat a török-örmény ellentéteknek, a két ország határán az enyészet vár a páratlan szépségű emlékekre.