Fővárosi Örmény Önkormányzat

Az örmények a templomban és ételeikben őrzik identitásukat

A gyergyói örmények konyhája – avagy hogyan készül a churut és az angádzsáburleves?  Megtudhatjuk Borbás Marcsi Gasztroangyal című műsorának Gyergyóban forgatott adásából.

A műsorban dr. Magyari-Sáska Zsolt, a Babes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa beszélt az 1668-ban betelepült örmények identitásáról. Mint ahogy Kali Kinga író, antropológus, diaszpóra-kutató Vasárnapi örmények című publikációjában megjelent gondolatait kicsit átfogalmazva mondta: akkor örmény az örmény, amikor egy biztonságos magyar közegben érzi magát, nem kell bizonygatnia magyarságát, hanem azt mondja, itthon vagyok, az enyéim közt vagyok és megengedhetem magamnak, hogy örmény legyek.

(Az eredeti Kali Kinga idézet így szól: Egy interjúalanyomat idézve: „Kevesen vagyunk mi, magyarok. Azt hiszem, ma fontosabb a magyarságunk, mint örménységünk.” …”A magyar-örmény közösség tagjai a templomban éppen úgy eléneklik az örmény katolikus liturgia énekeit, mint a mise befejeztével a magyar himnuszt. Vagy fordítva: az egyébként inkább magyar hétköznapokon is főznek olykor ángádzsáburlevest.”)

Az erdélyi örménységről szóló rész a videóban 15:10-től látható.