Fővárosi Örmény Önkormányzat

Vidám farsanggal űztük a telet és várjuk a tavaszt

Vakmerően kreatív jelmezek és maszkok, kulináris barangolás, nemzetiségi színi bemutató. Sem a humort, sem a komolyságot nem nélkülözte a Fővárosi Örmény Önkormányzat idei farsangi bálja. Az esemény díszvendége Giancarlo Planta filmrendező, producer, meghívott vendégországa pedig Marokkó volt. A bál fővédnökségét Tarlós István, Budapest főpolgármestere vállalta el. 

Esztergály Zsófia, a Fővárosi Örmény Önkormányzat elnöke, miután köszöntötte a megjelenteket, a bál indításaként bejelentette az Össznemzetiségi Társulat Levesben című darabját. A társulat a 13 történelmi nemzetiség színészeiből áll, és egy olyan összefogás eredménye, amely a Fővárosi Örmény Önkormányzat szerint példaértékű.  A színészek igazi kuriózumként tárták a közönség elé első, közös produkciójukat, a Mom’s the World című színmű ihlette kitűnő darabot. A színjáték nem nélkülözte a humort, cselekménnyel teli, aktuális és elgondolkodtató volt. Az örmény közösség a társulat március 22-i bemutatójából láthatott ízelítőt, amelyet a Nemzeti Színház Kaszás Attila termében adnak elő, és amelyet a Fővárosi Örmény Önkormányzat támogat.

A nagy sikert aratott előadás után Esztergály Zsófia Giancarlo Planta olasz producer, filmrendező- forgatókönyvíróval, a farsangi bál idei díszvendégével beszélgetett. A művész elmondta, hogy a magyarörmény közösség és kultúra számára az újdonság erejével hatott. Úgy fogalmazott: Egy olyan varázslatos világ tárult fel előtte, amely ihletet és ösztönzést nyújt minden művésznek. Giancarlo Planta ezért köszönetét fejezte ki a meghívásért és az élményért, amelyet az este során nyújtott számára az esemény.

Mint ismert, Giancarlo Planta rendszeres munkatársa Ennio Morriconénak, a nemzetközi hírű filmzeneszerzőnek, így számtalan sztárral dolgozik együtt, mások mellett Franco Neróval is. Egyik közös munkájuk az Angelus Hiroshimae című film volt, amelyet hazánkban 2010-ben mutattak be a Puskin Moziban. A filmet Aquilában forgatták a pusztító földrengés előtt, amely így kordokumentumként is kimagasló jelentőségű. Planta filmje valódi kihívás: némafilm – amelyhez kiváló kíséretet nyújt Ennio Morricone zenéje -, a szokásostól merőben eltérő látvány pedig kétségek közt hagyja a nézőt. Nero pályája talán legkedvesebb szerepének tartja a filmbeli vadász figuráját.

Ezután Esztergály Zsófia az eseményre meghívott ország, Marokkó képviseletében érkezett Rabat-Magyar-Marokkói Hagyományőrző Egyesület tagjaival beszélgetett. Az egyesület autentikus, ínycsiklandó ételeket mutatott be, valamint a két ország közötti kulturális és kereskedelmi együttműködésekről tájékoztatták a jelenlévőket.

Közben a vendégek elé került az ízletes vacsora, amely, mint eddig minden évben, felért egy kulináris kalandozással: a résztvevők az arab konyha keleties ízeit kóstolhatták meg: bastelát, olívabogyót és datolyát, amelyek minden fő hozzávalója Marokkóból érkezett az asztalokra. A Kaukázust és a nemzetközi konyhát pedig kutap ihletésű lazacnyárs, örmény saláta, örmény gyümölcsös csirke és erdélyi örmény spenótos pogácsa képviselte. Az italok között a kifejezetten erre az alkalomra Erdélyben palackozott székely-örmény ribizlibor aratta a legnagyobb sikert, de a vendégek kóstolhattak száraz fehér- és vörösbort, valamint Csíki sört is.

A vacsorát sütemény- és jelmezverseny követte, majd fergeteges zene és tánc zárta az eseményt.