Fővárosi Örmény Önkormányzat

Filmklub

Filmklubot indított a Fővárosi Örmény Önkormányzat

A klub első vetítésére február 3-án, a farsangi bált megelőzően került sor. Az érdeklődők Szergej Paradzsanov, a Grúziában született rendkívül jelentős örmény filmrendező Elfelejtett ősök árnyai című alkotását tekinthették meg. A vetítés után a filmről Esztergály Zsófia a Fővárosi Örmény Önkormányzat elnöke Kali Kinga író, antropológussal beszélgetett.

„Freskók az emberiség történetéből” – így írja le filmjét Paradzsanov. Az 1964-es lírai hangvételű filmet, zenés szerelmi drámát akár a népies szürrealizmus címkével is illethetnénk: a hucul Rómeó és Júlia történetből betekintést nyerünk a titokzatos hegyvidéki népéletbe, a zord-fenséges Kárpátokban élő huculok népszokásaiba, dalkincsébe. E film által vált Paradzsanov nemzetközileg ismertté.

Esztergály Zsófia a filmklubbal kapcsolatban jelezte, hogy korszakalkotó műveket és kimagasló magyarörmény és örmény alkotók filmjeit válogatta össze. Paradzsanov filmjei kivételével a művészek saját maguk mutatják be műveiket, így minden alkotóval beszélgetés is lesz az eseményeken. A február 3-án lezajlott első alkalom után március 10-én 15 órától Korniss Péter fotóművész saját képeivel fűszerezett előadását, majd április 7-én szintén 15 órától Jankovics Marcell rajzfilmes előadását és a rendező Ének a csodaszarvasról című filmjét mutatjuk be. Május 7-én Pesty László, a Pesty Fekete Doboz főszerkesztőjének alkotását, a Megsebzett ünnep című filmet, június 5-én pedig – mintegy keretbe foglalva a Filmklub tematikáját – ismét Paradzsanov-film, az Ashik Kerib című, és Kali Kinga író előadása várja az érdeklődőket.

Az esemény minden alkalommal délután 3-tól fél 5-ig tart, és ingyenesen látogatható.  Helyszíne pedig az újonnan kialakított Örmény Közösségi Tér, az V. kerület Akadémia utca 1. szám 1. emeletén, a 180. terem lesz.