Fővárosi Örmény Önkormányzat

Ünnepélyes keretek között átadták a Czetz János-díjat

Ünnepélyes keretek között átadták a Czetz János-díjat

A Fővárosi Örmény Önkormányzat Közgyűlése az örmény-székely származású Czetz János, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legfiatalabb honvédtábornoka, az argentin hadsereg ezredese előtti tisztelgés, emlékének méltó megőrzése érdekében a honvédtábornokról elnevezett díjat és kitüntetést alapított.

A kitüntetést a II. Kárpát-medencei Székely és Magyarörmény Fesztivál keretében adta át Maximiliano Gregorio Cernadas, Argentína magyarországi nagykövete és Esztergály Zsófia Zita, a Fővárosi Örmény Önkormányzat elnöke a legeredményesebb magyar honvédtiszt-jelöltnek, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán tanulmányait folytató Mozsár Gergelynek, a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj IV. évfolyamos katonai vezetői szakos honvédtiszt-jelöltjének.

A díjazottat Sári Szabolcs ezredes, a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj parancsnoka és Dr. Pohl Árpád ezredes, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja javaslata alapján tüntették ki. Mozsár Gergelyt a díjátadón Siposné prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar tanára méltatta. Mint elmondta, a honvédtiszt-jelölt fiatalember 2014 augusztusa óta teljesít szolgálatot a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj 1. század állományában. Már motivációs levelében is nagyfokú elkötelezettségről tanúsított a katonai hivatás iránt. Tanulmányait a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar katonai vezetői szakán folytatja. Tanulmányi átlaga az előző félévben 5-ös, az azt megelőző félévben 4,6 volt. Feladatait, legyen szó tanulmányokról, zászlóalj-feladatokról vagy sportról, példamutatóan és lelkiismeretesen látja el. Ő készíti fel a közelharc-bemutatókra fiatalabb társait, hiszen évek óta aktív küzdősportoló. A NATO Többnemzeti Összhaderőnemi Kiképző Központjában, a németországi Hohensfeldi nemzetközi gyakorlaton parancsnokként, vezetőként bizonyította képességeit.

Az emlékérem mellé egy Gidófalván, Czetz János szülőfalujában készült székely, örmény és honvédségi makkos díszítésű faragott mécsestartó fali díszt adományozott a Fővárosi Örmény Önkormányzat.

Czetz János honvédtábornok, Juan Fernando Czetz az argentin hadsereg ezredeseként szolgált. A Colegio Militar de la Nación alapítója és első parancsnoka, az első műszaki zászlóalj alapítója, a Topográfiai Intézet parancsnoka, a pampák térképezője volt. Második hazájában, Argentínában megbecsülés és tisztelet övezi a személyét, tevékenységét és életútját. Czetz János életútja példát mutat a ma emberének, a fiataloknak.