Fővárosi Örmény Önkormányzat

Örmény gasztronómiával őseink földjén

A fővárosi örmény csapat főzött Szépvízen

Lovaskocsikon érkező, frissen vágott, ropogós, no meg tengernyi és hatalmas káposztafej. Ínycsiklandó illatok és több tucat izgatott csapat. A csöndes csíki település határa egy napra nyüzsgő forgataggá változott. Szépvízen október közepén rendezték meg a helyi „káposztaversenyt”. Azaz a főzőversenyt, amelyre benevezett a Fővárosi Örmény Önkormányzat csapata is. Név szerint: Magyarörmény Fuszulykák, amely négy fővel különleges színfoltja volt az eseménynek. A messziről érkezett csapat a verseny első helyezettjének egy üveg Ararat konyakot is felajánlott, melyet a település polgármestere, Ferencz Tibor adott át a boldog győztesnek.   

Fűszeres perceket szereztünk Szépvíznek, azzal az erdélyi örmény receptúrával, ami megtestesülve rotyogott bográcsunkban. Nevezetesen, paradicsomos lucskos káposzta báránnyal, egy jó csipet ánizzsal, no meg egy bohém női csapattal – utóbbi persze nem a bográcsban volt. Komolyra fordítva tehát, huncutul kezdtünk a verőfényes napnak és még vidámabban zártuk azt órák múlva. Erről nemcsak a szép székely program gondoskodott – és a ki tudja, hogyan oda kerülő finom szépvízi és újkígyósi pálinka -, hanem a szépvízi Magdika és Réka is, akik kisegítettek egy kis drapériával. Ugyanis pont a zsűrizés izgalma alatt álltunk, amikor rájöttünk: az asztaldísz, amit Budapestről cipeltünk, ugyan örmény, de igen kevéske. Persze már mindegy volt, de a Magyarörmény Fuszulykák nem tűrhették, hogy soványka asztaluk ásítozzon a többi gusztusos mellett. Így aztán egyik tagunkat, Ispánki Katit szekérre ültettük és elküldtük virágot szedni. Bevallhatom, a legszebb csokrot hozta vissza. Miután nem futva érkezett meg, remélem a településen senkinek sem támadt hiányérzete azóta sem. Főképp, hogy el is mondom. Mert mennénk jövőre is izgalmas keleties ízzel, ami ugyan idén nem lett az első, de ez nem jelenti azt, hogy riválisaink karba tett kézzel főzhetnének majd le. Nem ám! Főként, hogy most már belekóstoltunk a versenybe és a finom szépvízi káposztába.

Esztergály Zsófia

A Fővárosi Örmény Önkormányzat elnöke

Ispánki Kati tollából:

Messze földön híres az 1700-as évek vásárából éppen 10 éve feltámasztott hagyomány, a   káposztafőző versennyel egybekötött csíkszépvízi káposzta-fesztivál! Olyannyira, hogy nemcsak Erdélyből, de az anyaországból, sőt a Felvidékről is érkeznek résztvevők összemérni káposztafőzési tudományukat és speciális receptjeiket.

Szépvízen emberemlékezet óta termesztik a káposztát, amit tavasszal Szent László hetében (június 20-28) ültetnek el és október közepén mindet egyszerre, egyetlen nap alatt vágnak le!

A „káposzta-gyilkosság” hajnalban kezdődik. Az ezeréves határ felé vezető út gomolygó ködéből gyilkos szerszámokkal felfegyverzett emberek bukkannak elő és veszik be magukat a káposztasorok közé, ahol hamarosan ezer szám hullanak a káposztafejek.  De ez a nap, nemcsak a munkáé, hanem egyben a vigasságé is!  Ugyanis a lekaszabolt káposztafejek egy része a kondérban végzi, mint a   káposztafőző verseny áldozata.