Fővárosi Örmény Önkormányzat

Szenkovits Marci mókái: könyvbemutató a Fővárosi Örmény Önkormányzatnál

A Fővárosi Örmény Önkormányzat, valamint a Romanika Kiadó gondozásában jelenik meg karácsonyra Pálffy Gyula Szenkovits Marci mókái című művének reprintje. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott, könnyed hangvételű és hiánypótló alkotás által az olvasó bepillantást nyerhet az erdélyi örménység magyar társadalomba való beilleszkedésébe. A kötetet december 20-án az Akadémia utca 1. szám alatt, a Színházteremben mutatjuk be 18 és 19 óra között. Közösségünk tagjai elsőként itt vásárolhatják meg a kiadótól, kedvezményes áron.

A kötetben a főhős életén, bohókás karakterén keresztül, 23 szituációs történet tolmácsolja a korabeli Erdély településeinek hétköznapjait, bemutatva azok magyar-székely társadalmát és bennük az örményeket.

Kali Kinga antropológus, a megjelenő könyv szerkesztője fontosnak tartja, hogy a művet jellemző aprólékos társadalmi megfigyelésből kiderül, milyen kihívásoknak voltak kitéve a betelepülő örmény csoportok az asszimilációs úton; ez a mai erdélyi örmény közösség tagjai számára segít feldolgozni az elmagyarosodást, a nyelvvesztést, az örmény tradíciók lemorzsolódását, egyszóval mindazt, amivel a beolvadás járt. A könyv kiadásával erősíteni kívánjuk az erdélyi örmények identitását, lehetőséget adva, hogy olvasása által régi és leendő tagjaink újra és újra reprodukálhassák a korabeli közösségi múltat: ezáltal akár családjuk történetét. Így erősítjük a közösségen belüli összetartást és bővítjük a már meglévő tudást.

Az eseményt támogatja: