Fővárosi Örmény Önkormányzat

Pesty László a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett filmrendező és producer

Májusban Pesty László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével és a Pongrátz Gergely-érdeméremmel kitüntetett magyar filmrendező és producer, a Pesty Fekete Doboz vezetője, korábban a Fekete Doboz tagja volt az örmény filmklub meghívottja.

Az érdeklődők Megsebzett ünnep című rövidfilmjét tekinthették meg, mely a 2006-os őszi zavargásokról szól. A filmben sok eredeti felvétel látható az utcai erőszakról és számos interjút is láthatott a közönség, főként a rendőri erőszak elszenvedőivel.

2006. október 23-án, az 1956-os forradalom 50. évfordulóján számos megemlékezést tartottak Budapesten. A rendőrség – miután megfékezte a kormányellenes tüntetőket – a békés megemlékezőket kezdte el zaklatni. A brutális rendőrtámadás rengeteg olyan embert érintett, akik csak egy békés megemlékezésen vettek részt, vagy éppen az utcákon sétáltak. Az eredmény: ártatlanul megsebesített, megvakított állampolgárok. A magyar történelemben példátlan rendőri brutalitást követően a budapesti főpolgármester kitüntette a budapesti rendőrfőkapitányt.

Pesty László a vetítés után így fogalmazott: Tv-riporter vagyok. Még a rendszerváltás idején számos tüntetést dokumentáltam. Az ilyen eseményekről, azt gondolom, kötelességünk tudósítani a társadalmat, akár diktatúrában, akár demokráciában élünk. Sok rendőrattakot láttam, melyek annak idején békés rendszerváltó tüntetők ellen irányultak. De az események, melyekről ez a film szól, sajnos nem a rendszerváltáskor, hanem 2006-ban, 16 évvel a demokratikus változások után játszódnak”

A vetítés után a filmklub résztvevői közül többek saját emlékeiket osztották meg az eseményről, felelevenítve a 2006 őszén történteket.