Fővárosi Örmény Önkormányzat

Kali Kinga író, antropológus

Új rovat indul a Fővárosi Örmény Önkormányzat online „kultúrházában”: Kali Kinga író, antropológus, örmény diaszpóra-kutató Mozaik rovata könnyed irodalmi „kultúrzseb” szórakoztató témákkal az örménység berkeiből – irodalmi igényű anekdotázások, humoros szösszenetek, írói portrévázlatok: egyféle „irodalmi bulvármagazin”, ahol a belletrisztikai fecsegés, a joviális mesélő kedv nem pusztán az információt, de az örménységre való emlékezést is szolgálja, egyszersmind az örmény identitást erősíti.

A Mozaik rovat témái egyaránt erdélyi örmény tárgyúak, illetve az egyetemes örménység köréből valók: az örmény ősökre való emlékezéstől a transznacionális örmény génközösségen keresztül a magyar fordításban is olvasható örmény írókig, az első örmény verseskönyvtől az örmény kultúra meghatározó szereplőin át az örmény női hősökig sokféle témakört érintenek.

Kali Kinga író, antropológus 1971-ben született Marosvásárhelyen. Tanulmányait a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem magyar irodalom/nyelvészet és néprajz szakán, illetve a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Európai Etnológia PhD programján végezte. 1989-től publikál szépprózát, valamint antropológiai esszéket, tanulmányokat, mélyinterjúkat, kritikákat erdélyi és magyarországi irodalmi, társadalomtudományi lapokban, portálokon, antológiákban. Antropológiai kutatásainak középpontjában az erdélyi és magyarországi örmény identitás áll. A budapesti Szépírók Társaságának tagja, írásait angol, örmény, bolgár, cseh, román nyelvekre fordították. 2017-ben elnyerte a Fővárosi Örmény Önkormányzat Ani Trdat Emlékérmét az örmény kultúra szolgálatáért.

Kali Kinga író, antropológus, örmény diaszpóra-kutató
(fotó: Egyed Péter)