Fővárosi Örmény Önkormányzat

Mindenkinek ilyen húsvétot kívánunk

Mindenkinek ilyen húsvétot kívánunk! – Nagyhét az örmények között

A hegyi-karabahi húsvéti miséről, amelyen Esztergály Zsófia, a Fővárosi Örmény Önkormányzat elnöke is részt vett, itt olvashatnak.

Ha egy nép olyan helyen él, amit muszlim vallásúak vesznek körül, és senki nem ismeri el őket függetlennek, akkor a vallás számukra nemcsak hagyomány, hanem az identitás része. A legnagyobb keresztény ünnepkor különösen. Olyan szerencsénk volt, hogy a kettő keverékét tapasztalhattuk meg. Az Origo az örmények lakta hegyi-karabahi húsvéton járt.

Örüljön, hogy nem ez a munkája! Aknamentesítés Hegyi-Karabahban

Ennél több fegyelem kevés munkához kell. Emellett türelem és precizitás sem árt, ha az ember életben akar maradni. Kevesen tudják, de az egykori örmény–azeri háborús körzetek ma is a világ legveszélyesebb terepei közé tartoznak a több száz aknamező miatt. Az Origo tudósítója a helyszínen nézte meg, hogyan derítik fel az egyik legalattomosabb hadieszközt. Vörös Szabolcs, az Origo tudósítójának cikke itt olvasható.

Jöjjön velünk nemzetközi jogot sérteni! – Karabahi életképek

Az idén 25 éves, de a puskapor még mindig benne van a levegőjében. Szombaton például tucatnyian haltak meg a határán történt – az elmúlt 22 évben a legsúlyosabb – tűzpárbajban. Nem tudni, hogy Hegyi-Karabah több lehet-e valaha, mint egy befagyott posztszovjet konfliktus, mert a múlt lépten-nyomon előtör. Egyhetes ottlétünk alatt legalábbis ez történt. Keserédes képriport következik.