Fővárosi Örmény Önkormányzat

Velünk élő kultúrák: örmények – országos vetélkedő középiskolásoknak

VELÜNK ÉLŐ KULTÚRÁK: ÖRMÉNYEK – lezárult az országos vetélkedő

A győri Kazinczy Ferenc Gimnázium csapata nyerte a Velünk élő kultúrák: Örmények című országos tanulmányi versenyt. A középiskolák számára meghirdetett programmal a 300 évvel ezelőtt elhunyt Verzár Oxendius örmény katolikus hitre térítő püspök halálára és az Örmény Genocídium 100. évfordulóján a másfélmillió örmény áldozatra emlékezett a vetélkedőt meghirdető Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület.
A versenyen – amelynek célja volt, hogy a fiatalságon keresztül minél több emberrel megismertesse a Kárpát-medencébe 350 évvel ezelőtt befogadott erdélyi örménység dicső múltját, jelenét. A hazai örmény közösség történetének, kulturális értékeinek széles körben való népszerűsítése érdekében Magyarország 21 élvonalbeli egyházi és világi középiskolája kapott meghívást a megmérettetésre: közülük az őszi, online zajlott elődöntőből öt csapat jutott a március 19-én megtartott döntőbe.
A versengő, elsősorban nem örmény származású fiatalokban a hatalmas és gazdag forrásanyag megismerése során tudatosodott, hogy sok rokon, barát, osztálytárs, szomszéd él közöttünk örmény gyökerekkel. Mindenki előtt bizonyossá válhatott, hogy a magyarörmények teljes mértékben integrálódtak a magyar nemzetbe, kultúrájuk egyidejűleg magyar és erdélyi örmény kultúraként élhető meg mindenki számára.
Dr. Issekutz Sarolta, az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesületelnöke a döntőn elmondta: A kezdeményezés nem titkolt célja, hogy referenciaként szolgáljunk egy jövőbeni „Nemzetiségi kultúrák” tantárgy középiskolai bevezetéséhez, másfelől pedig más nemzetiségi közösségeknek is kedvet csináljunk hasonló, őket középpontba állító tanulmányi vetélkedő megszervezéséhez.
Az országos versenyt – amely Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egyéni keretéből, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg, fővédnökei pedig dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és dr. Erdő Péter bíboros, prímás érsek voltak – a nagy sikerre való tekintettel Esztergály Zsófia, a főtámogató Fővárosi Örmény Önkormányzat elnökének javaslatára még idén Erdély területén is megrendezik.