Fővárosi Örmény Önkormányzat

Térképészeti vetélkedőn jártunk

Térképészeti vetélkedőn jártunk

Idén már ötödik alkalommal rendezte meg játékos hallgatói vetélkedőjét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara a katonai térképészet napja alkalmából, mely a Magyar Honvédség fegyvernemi napjai sorában első az évben. A vetélkedő kérdései közt fontos helyet foglalt el a magyarörmény származású Czetz János honvédtábornok élettörténetének ismertsége. Az esemény megrendezését a Fővárosi Örmény Önkormányzat is támogatta: Esztergály Zsófia elnökasszony a rendezvény díszvendége volt.

Csaknem egy évszázada, 1919. február 4-én jött létre minden későbbi katonai térképész szervezet elődje, a Magyar Katonai Térképező Csoport. Az önálló magyar katonai térképészet évfordulóhoz kötődő fegyvernemi nap hivatalos ünnepségét a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálata tartotta. A hivatalos ceremónia mellett a kar 2014. óta vetélkedővel, könnyedebb, és az egyetemi hallgatók fantáziáját jobban megmozgató formában emlékezik meg a jeles évfordulóról. A megmérettetés kiötlői a kar Katonaföldrajzi és Tereptan Szakcsoportjának oktatói voltak, Dr. Kállai Attila alezredes vezetésével.

A játékos hallgatói vetélkedő célja a nevezetes évfordulóra történő megemlékezésen túl a közszolgálati egyetemek fiatal képviselői közötti kapcsolatok erősítése, továbbá a térképészeti és földrajzi ismeretek iránt fogékony hallgatók számának gyarapítása.  Idén összesen 12 résztvevő csapat mérette meg magát, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, valamint a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium képviseletében.

A vetélkedő kérdései közt fontos helyet foglalt el a magyarörmény származású Czetz János honvédtábornok élettörténetének ismertsége. Sokan, akik a tavaly rendezett Czetz János emlékkonferencián részt vettek, illetve térképészet-történeti ismereteket hallgattak az elmúlt év során, nagy tájékozottságról tanúbizonyságot téve válaszolták meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc honvédtábornoka, az argentin hadsereg kiemelkedő szervezője és Argentína első nemzeti katonai akadémiájának megszervezője, alapítója kapcsán feltett kérdéseket.

A vetélkedő első két helyét az ELTE térképész hallgatói nyerték meg. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának csapata pedig a harmadik helyezést érte el.

Köszönhetően a vetélkedőt támogatóknak, közöttük a Fővárosi Örmény Önkormányzatnak is, minden résztvevő csapat, még az utolsó helyezettek is kaptak díjakat: zömmel könyveket és térképeket.

Pagonyi Judit