Fővárosi Örmény Önkormányzat

Együvé tartozás és jótékonyság

Második alkalommal várta tárt kapukkal farsangi bálra közösségének tagjait a Fővárosi Örmény Önkormányzat. Az Akadémia utcai épület színházterme idén is roskadásig megtelt. A rendezvény – amelynek fővédnöke Tarlós István főpolgármester volt – a magyarörmény kultúrának és gasztronómiának hódolt.

Jelmezbe öltözött a budapesti magyarörménység! Találkozhattunk például Pique Dámával, egy különleges darázzsal, egy termetes bíborossal, virágáruslánnyal és burnuszos arab fiatalemberrel, de még a nagy fehér varázsló is képviseltette magát, feleségével együtt. A gyönyörűen feldíszített színházteremben terített asztalok álltak, rajtuk sejtelmesen világító gyertyák, finom borok, és autentikus örmény dallamok marasztalták a vendégeket.

A magyarországi örménység talán legnagyobb lélekszámú rendezvényén, Esztergály Zsófia, a Fővárosi Örmény Önkormányzat elnöke, a bál háziasszonya köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta: igen fontosnak tartja, hogy az örmény közösség tagjai ilyen események során is hangot adnak összetartozásuknak. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a bál egyúttal határokon átnyúló jótékonyságra ad lehetőséget, hiszen mindenkinek belátása szerint módja nyílik hozzájárulni az „Egyél jót, tegyél jót!” jótékonysági, gasztronómiai mozgalom sikerességéhez, amely példa nélküli kezdeményezés a nemzetiségek történetében. Amellett, hogy határokat átívelő, nemes célokat tűz maga elé, mint több Kárpát-medencei örmény templom felújítása és korszerűsítése, valamint egy Romániában lévő magyar műemlék rekonstrukciója.

Ezután Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főváros humán főpolgármester-helyettese beszélt arról, hogy a felhőtlen együttlét, a zene mind az összetartozás érzését erősíti. Kiemelte, a Fővárosi Örmény Önkormányzat kiegyensúlyozott, jó érdekérvényesítő háttértámogatásával működnek ezek a programok, és az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület is elkötelezett abban, hogy megismertesse a Kárpát-medencei örmény kultúrát. A hallgatóság megtudhatta azt is, hogy a Fővárosi Önkormányzat éves költségvetésében anyagi támogatást nyújt minden területi nemzetiségi önkormányzat, így az örmény önkormányzat számára is, ezáltal együttműködik olyan projektek megvalósításban, mint kultúrtörténeti előadások, zenés esték, találkozók szervezése, kiállítások, kapcsolattartás a Kárpát-medencei erdélyi örmény társszervezetekkel. A főpolgármester-helyettes asszony is felhívta a figyelmet a nemes célokra történő adakozásra, arra, hogy a jelenlévők a Fővárosi Örmény Önkormányzat és a Csíkkőrzeti Magyar-Örmény „Szentháromság” Alapítvány által szervezett jótékonysági akció keretében az 1000 éves magyar határnál található Rákóczi-vár felújítását egy budapesti, valamint két erdélyi örmény katolikus templom korszerűsítését segíthetik elő.

Esztergály Zsófia, aki a bálra Pique Dámának öltözött, elmondta: az erdélyiörmény diaszpóra zárt közösségként élt Erdély területén – innen ered elnevezésük is –, és szabad idejük nagy részét az úgynevezett örmény kaszinóban töltötték, ahová rajtuk kívül más nem léphetett be. A nők és a férfiak külön helyiségben töltötték az időt. Az asszonyok hímeztek, varrtak, a férfiak híresen értékes könyvtárukból válogatott könyveket olvastak, vagy éppen kártyáztak. Ezt a hangulatot felidézve választotta a jelmezt, melyet minden elkövetkező bálon is viselni fog annak egyfajta védjegyeként. Ismét kitért arra, hogy a bálnak minden évben a jótékonyság a fő üzenete: „Tavaly az egyetlen csángó magyar rádiónak, idén pedig a saját és a csíki szervezetünk által indított mozgalomnak gyűjtünk. Mindez találkozik az őseink által képviselt értékekkel, akik iskolákat alapítottak, támogatták a rászorultakat, és soha nem riadtak vissza az újításoktól.”

Ezeket a szavakat igazolták a bőkezű felajánlások, amelyeket tombolán sorsoltak ki: számos ajándék, könyvek, CD-k, plakátok, mappák találtak gazdára. A fődíjat pedig, egy viaszból készült műalkotást, a jelenlévő neves művész, Kozma Simon ajánlotta fel. Az este folyamán a közönség olyan művészek produkcióinak tapsolhatott, mint Petrás Mária népdalénekes, az Örmény Kvartett, David Yengibarian harmonikaművész, Várady Mária előadóművész, valamint Bor László humorista.

A bál fénypontjaként végül a kulináris élvezetek következtek: remek borok, szinte képzőművészeti alkotásoknak is nevezhető, hagyományos erdélyiörmény falatoktól roskadozó hidegtálak és illatozó, majd’ megszólaló sütemények hada várta a vendégeket.

A bál fővédnöke Tarlós István főpolgármester volt, a rendezvényt kiemelten támogatta a XV. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat. Támogatók voltak még az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület, a II. kerületi Örmény Önkormányzat, a Budavári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat és a Zuglói Örmény Önkormányzat.