Fővárosi Örmény Önkormányzat

Programok 2016

 Együvé tartozás és jótékonyság – ismét farsangi bál volt a Fővárosi Örmény Önkormányzatnál

Második alkalommal várta tárt kapukkal farsangi bálra közösségének tagjait a Fővárosi Örmény Önkormányzat. Az Akadémia utcai épület színházterme idén is roskadásig megtelt. A rendezvény – amelynek fővédnöke Tarlós István főpolgármester volt – a magyarörmény kultúrának és gasztronómiának hódolt.

Kiállítások, koncertek, táncház és előadások várták az érdeklődőket az első Kárpát-medencei Székely, Csángó és Magyarörmény Művészeti Fesztiválon

A Fővárosi Örmény Önkormányzat, a Csíkkörzeti Magyar-Örmény Szentháromság Alapítvány és a Gyimesbükkért Egyesület rendezésében augusztus 12. és 14. között Gyimesbükkön megrendezett esemény elsősorban a magyar identitást erősítő összejövetel volt. A fesztivál a magyarságot és az összetartozást szimbolizálta, mert a csángó, székely és magyarörmény kultúrkör nem különíthető el a magyar kultúrától. A Márton Áron Emlékév kapcsán a fesztiválon megemlékeztek a nagy püspökről, erdélyi főpásztorról: előadással és rendhagyó misével tisztelegtek emléke előtt.

Az első Kárpát-medencei Székely, Csángó és Magyarörmény Művészeti Fesztivál látogatóinak már lehetőségük volt a magyarörmény, csángó, székely és magyarországi ételkülönlegességek megismerésére: tradicionális ételeket, többek között gombapaprikást puliszkával, örményragut, borjúpörköltet juhtúrós puliszkával, tradicionális erdélyi almás, tárkonyos pecsenyét és muszakát és kóstolhattak.

A magyar identitást erősítő eseményt a szervezők a későbbiekben minden évben megrendezik.

Tábor fiataloknak

A hagyományőrző tábor a Csíkkörzeti Magyar-Örmény Szentháromság Alapítvány és a Fővárosi Örmény Önkormányzat szervezésében Csíkszépvízen valósult meg. Budapestről öt magyarörmény fiatalt vittek ki: a 14-18 éves korosztály vett részt a programon. Foglalkozásokat tartottak és vetélkedővel zárták a hetet. A fiatalok jurtában laktak, lovagoltak, íjászkodtak. A magyar mitológiával ismerkedtek egy magyarörmény múltú településen, így közben sok mindent megtudtak az örmény származású magyarokról.

Elkobzott életek címmel vándorkonferenciát szervezett a Fővárosi Örmény Önkormányzat

A három helyszínen – Budapesten, Csíkszeredában és Szamosújváron – megrendezett eseménysorozat az 1944 őszén a Szovjetunióba hurcolt erdélyi magyar civilek többéves rabságával, a fogolyélet mindennapjaival, a túlélők szabadulásának körülményeivel foglalkozott.

A vándorkonferencia mindhárom helyszínén vetítéssel egybekötött előadások várták az érdeklődőket.

A rendezvényeken a résztvevők közös gyertyagyújtással, imával emlékezetnek az áldozatokra.

Az aradi vértanúkra emlékeztünk

Fővárosi Örmény Önkormányzat október 6-i rendezvényét Dr. Vas Imre parlamenti képviselő, a honvédelmi bizottság tagja nyitotta meg ünnepélyes keretek között.   Esztergály Zsófia, a Fővárosi Örmény Önkormányzat elnöke felhívta a figyelmet az aktuális kihívásokra, köztük a migránsválságra, valamint rámutatott arra, hogy tanulva a múltból, tudatosan kell élnünk. itásukat és közösségüket, a hagyományokat. Szerencsére a magyar kormány élen jár ebben, de mi sem ülhetünk ölbe tett kézbe. A jövő bármit hozhat – emelte ki az elnök.

Az eseményen ezt követően Siposné prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes tartott előadást az apai ágon örmény-székely, anyai ágon székely kisnemesi származású Czetz Jánosról, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc honvédtábornokáról.

December 14-én tartotta karácsonyi ünnepségét a Fővárosi Örmény Önkormányzat

Az esemény közmeghallgatással kezdődött. Issekutz Sarolta, az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület elnöke beszámolója után Esztergály Zsófia Zita, az Önkormányzat elnöke tájékoztatta a jelenlévőket a 2016-os év eredményeiről.

Az önkormányzat 2016-ban 10 közgyűlést tartott és 169 határozatot hozott. Támogatta az EÖGYKE füzetek megjelenését, az Örmény Katolikus Lelkészség és Alapítvány működését, 25 egyetemista örményországi utazását, erdélyi utazásokat, a Közép-európai Régiók Kutatási Alapítványt. Folytatódott az örmény anyanyelvi program, és orosz nyelvi kurzus is, és mint minden évben, most is megrendezték a fővárosi örmény klubot, továbbá a farsangi bált. Együttműködési megállapodást írtak alá az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesülettel, a Velünk élő kultúrák: Örmények című országos kulturális vetélkedő szervezésében való részvételről és támogatásról.

Új magyarörmény kollekció

A beszámolók után a vendégek Szurdi Kata fiatalos és fantáziadús magyarörmény ruháit tekinthették meg.

A Fővárosi Örmény Önkormányzat által terveztetett öltözékek rekonstruálni kívánják, milyen lenne ma egy ősi viselet. Miután sok tárgyi emlék nem maradt fönn, a tervező művész a szerteágazó örmény és a változatos magyar stílusjegyeket és ornamentikát ötvözte, kiegészítve mindezt egy szakmai kutatással. Az iparművész a kutatás során összefüggést talált a nagyszentmiklósi aranykincs motívumvilága és az örmény, csángó és délvidéki torontáli minták között. A projekt létrejöttét az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő jóvoltából valósíthatta meg a Fővárosi Örmény Önkormányzat.

Csiky Gergely Vasember című darabjának ősbemutatója

A karácsonyi ünnepség záróakkordjaként a jelenlévők Csiky Gergely Vasember című darabjának ősbemutatóját tekinthették meg az ARTASHAT örmény nemzetiségi színház tolmácsolásában.  A hatalmas sikert aratott produkció összefogás gyümölcse: a Fővárosi Örmény Önkormányzaton kívül kiemelt támogatója volt a XVIII. Kerületi Örmény Önkormányzat és a XVIII. Kerületi Önkormányzat. Támogatóként járult hozzá az előadáshoz a II. és VII. kerületi Örmény Önkormányzat is.