Fővárosi Örmény Önkormányzat

Kitüntetést kapott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a Fővárosi Örmény Önkormányzat elnöke

A magyarországi örmény közösség nemzetiségi hovatartozása és hagyományai ápolásának bizonyságai az évek során megtartott ünnepségek, megemlékezések, vetélkedők, kiállítások, könyvek kiadásának segítése, kitüntetések átadása: különös tekintettel az önkormányzat által alapított Czetz János-díjra, amelyet idén immár harmadik alkalommal adott át Esztergály Zsófia elnök asszony a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának egyik kiemelkedően teljesítő honvédtisztjének. Az örmény-székely származású Czetz János, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legfiatalabb honvédtábornoka, az argentin hadsereg ezredese előtti tisztelgés, emlékének méltó megőrzése érdekében alapította az önkormányzat a honvédtábornokról elnevezett díjat és kitüntetést. 

Fontos esemény a közösség életében az aradi vértanúkról való évenkénti megemlékezés. Legutóbb a Szent István Bazilika harangjai szóltak az 1848-49-es szabadságharc magyar és magyarörmény áldozataiért, köztük Kiss Ernő tábornokért és Lázár Vilmos ezredesért, akik örmény gyökerűek voltak.

2014 óta áll az önkormányzat élén Esztergály Zsófia, aki így fogalmazza meg hitvallását: „Képviselőtársaimmal együtt fenntartható változásokat indítottunk el a hazai örménység életében. A hagyományokra építve, az elődök munkáját szem előtt tartva célunk a közösség tudásának, hagyományainak harmonizálása, az átjárhatóság megteremtése, és az újonnan érkezők beilleszkedésének támogatása. Ezek az alapgondolatok vezetnek elnökként”.  

Az elnök asszony tevékenységét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar is elismerte: dékáni emléktárgyat vehetett át. Dr. Pohl Árpád dandártábornok laudációja szerint Esztergály Zsófia a nemzeti tisztképzés, a honvéd tisztjelöltek hazafias szellemiségű oktatása és nevelése iránti elkötelezett támogató munkásságáért, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc örmény-székely származású Czetz János honvéd tábornok, argentin ezredes emlékének méltó megőrzésében kifejtett tevékenységéért kapta a kitüntető elismerést.