Fővárosi Örmény Önkormányzat

Életút a nemzet szolgálatában – Urmánczy Nándorra emlékezett a Fővárosi Örmény Önkormányzat

A Fővárosi Örmény Önkormányzat idén, október 31-én ismét megemlékezett Báró dr. Urmánczy Nándorról és koszorúkat helyezett el a politikus, író a budapesti Margitszigeten felállított emlékpadjánál.

A megemlékezést az önkormányzat hagyományteremtő célzattal, a képviselőtestület elnökhelyettese, Dr. Székely András Bertalan kezdeményezesésére, 2020-ban rendezte meg először az örmény származású erdélyi politikus, író, országgyűlési képviselő halálának 80. évfordulója alkalmából.

Báró dr. Urmánczy Nándor elévülhetetlen érdemeket szerzett az első világháború előtt szülőföldje közművelődésének és sajtójának, infrastrukturális és gazdaságfejlesztésében, a háború befejezése után pedig a székelyek védelmére megalakította a Székely Nemzeti Tanácsot. A trianoni döntést követően nevéhez fűződik a Védő Ligák Szövetségének és az Ereklyés Országzászló Mozgalomnak a megalapítása a maradék országterületen. Mindvégig küzdött az igazságtalan békediktátum revíziójáért. Észak-Erdély visszatértével, 1940. október 23-án már öregen, betegen, 72 éves fejjel érkezett el számára a hazatérés lehetősége.

(Báró dr. Urmánczy Nándor (Toplica, 1868. október 1. – Maroshévíz, 1940. október 31.) nyolcvanegy éve halt meg.)