Fővárosi Örmény Önkormányzat

A Haghpat kolostor

Haghpat (örményül Հաղպատ) falu az észak-örmény Lori tartományban, nem messze Alaverdi városától és a grúz határtól. A hegyvidéki falu egy sziklacsúcsoktól és mély folyóvölgyektől övezett fennsíkon található. Sanahin és Akner falvak, valamint Alaverdi egyes részei látótávolságon belül a fennsík más részein találhatóak, azonban mély folyóvölgyek választják el őket. A falu alig profitál a Haghpatavank kolostor-együttes turizmusából, a lakosok nagy része állattenyésztésből él, néhányan Alaverdibe járnak be dolgozni, míg mások a környező erdőkben szedret, somot gyűjtögetnek és ezt adják el a piacon. Vízért a falu lakói a számtalan hegyi forrás valamelyikéhez járnak.

A kolostor

Haghpat falu az ott található Haghpatavank (Հաղպատավանք) kolostoregyüttes révén ismert, amelyet a 10. században alapítottak és amely a Sanahin-kolostorral együtt a Világörökség része. Az építkezést a Bagratida-uralkodóház idején kezdték el Kr. u. 970 körül. A kolostor régebbi részét, a Surb Nshan templomot (Szentkereszt-templom) 991-ben fejezte be az örmény építész Trdat. A kolostor az Örmény Apostoli Egyház tulajdona. A kolostor területén található néhány khacskar (emlékkő díszes vésettel, általában kereszt formában) és több püspök sírhelye is. Az együttes a középkori örmény építészet kiemelkedő példája.

Itt élt Szajat Nova, az örmények legnagyobb költője. (Asug, az örmény irodalomtörténet a legnagyobb örmény énekmondóként tartja számon. Az asug vagy ásik műköltészet arab-perzsa fogantatású, lanttal kísért, énekszóval előadott dalköltészet, amely a 14. századtól kezdve egyre szélesebb körben hódít teret a Közel-Keleten.) És itt is halt meg egy mészárlásban. Paradzsanov itt forgatta Szajat Nova című kultikus filmjét az asug életéről, amelyet manapság mi A gránátalma színe címen ismerünk.