Fővárosi Örmény Önkormányzat

Hír, 2019. július 12. Választási csalás gyanúja miatt felfüggesztették az örmény szószóló mentelmi jogát

Egyhangú döntéssel, 174 igen ellenében felfüggesztette az Országgyűlés az örmény szószóló mentelmi jogát. Dr. Serkisian Szeván Simont az ügyészség választás rendje elleni bűntettel vádolja.

Az indítvány szerint a Fővárosi Főügyészhelyettes az NF.12560/20114/78-L számú vádiratában dr. Serkisian Szeván Simon ellen 13 rendbeli, három esetben társtettesként, tíz esetben bűnsegédként elkövetett, a Btk. 350. § (1) bekezdés e) pontja szerint minősülő választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat. ((A határozat teljes szövege itt olvasható.)

 A vádirat szerint a 2014-es nemzetiségi önkormányzati választások előtt a mostani szószóló, aki korábban az országos örmény nemzetiségi önkormányzatot vezette, a fővárosi Dankó utcai hajléktalanszállón az ott tartózkodóknak „azért, hogy valótlanul vallják magukat örménynek, továbbá az örmény névjegyzékbe való regisztrálásért, az ajánlóív aláírásáért és a későbbi szavazásért különböző anyagi előnyöket, italt és pénzt ajánlott fel”. Mindez azért történt, hogy az egymással vetélkedő két csoport közül a Serkisian Szeván Simon által támogatott, három szervezetet összefogó koalíció győzzön. Ezt sikerült is elérni.

A három szervezet: az Arménia Népe Kulturális Egyesület, a KILIKIA Kulturális Egyesület és az Örmény Ifjúsági Egyesület.

 Az ügyészségi váddal kapcsolatban a mentelmi bizottság előtt a szószóló azt mondta: „ő csupán tanúja volt az ügy tárgyát képező cselekménynek, és nem elkövetője”. Mivel a bizottság ülései zártak, azt nem lehet tudni, hogy a jogot végzett nemzetiségi politikus ezt mentségnek gondolja-e.

 A történtek ellenére a Fővárosi Örmény Önkormányzat töretlenül folytatja hagyományőrző munkáját, bízva abban, hogy a következő ciklusban helyreáll az örmények tisztességéről kialakult kép.

Dr. Serkisian Szeván Simon a második szószóló ebben a ciklusban. Elődje Simani Silva
(2018. május 8- 2018. június 7.) volt, aki lemondott a tisztségről.