Fővárosi Örmény Önkormányzat

Szent karácsony ünnepén az örmény közösségben

Örmény karácsonyi versekkel, énekekkel, könyvbemutatóval, szeretetvendégséggel és az együtténeklés élményével, valamint az általa alapított díj átadásával várta közösségét december 20-án a Fővárosi Örmény Önkormányzat. Az eseményt Dr. Issekutz Sarolta, az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület, valamint Esztergály Zsófia Zita, a Fővárosi Örmény Önkormányzat elnöke éves beszámolója nyitotta meg.

Esztergály Zsófia ünnepi beszédében emlékeztetett a többi között arra, hogy a 2018-as év a szabadságharc jegyében telt. A fővárosi testület programjaival tisztelgett azok előtt az örmény gyökerű hősök előtt, akik vérüket adták a befogadó hazáért. Így beszámolt például a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvédtisztképző Karával együttműködésben, Czetz János kapcsán rendezett térképészeti vetélkedőről. Az elnök kiemelt fontosságúnak ítélte a Nekünk üzen Czetz János honvédtábornok című pályázatot, amelyet az önkormányzat a Csíkkörzeti Szentháromság Alapítvánnyal, valamint Argentína budapesti Nagykövetségével együtt, online hirdetett meg magyarországi, erdélyi és argentin fiatalok számára.

Esztergály Zsófia az eseményen mutatta be Pálffy Gyula Szenkovits Marci mókái című könyvének a Miniszterelnökség által támogatott, frissen kiadott és hiánypótló reprintjét is. A kötetben a főhős életén, bohókás karakterén keresztül, 23 szituációs történet tolmácsolja a korabeli Erdély településeinek hétköznapjait, bemutatva azok székely-magyar társadalmát és bennük az örményeket. A könnyed hangvételű alkotás által az olvasó bepillantást nyerhet az erdélyi örménység magyar társadalomba való beilleszkedésébe. A művet Kali Kinga örmény gyökerű író szerkesztette, és a Romanika Kiadó gondozásában jelent meg. Az elnökasszony felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy a mű elérhető több könyvesboltban is, így nem kizárólag az erdélyi örmények ismerkedhetnek meg a 100 évvel ezelőtt született novellafüzérrel.

A fővárosi karácsonyi ünnepség díszvendége volt Ódor Balázs a Magyar Református Egyház külügyi irodájának vezetője, aki részletesen beszámolt arról a humanitárius misszióról, amelyet a Szíriai Örmény Református Gyülekezetek Szövetségének működési területén végeztek. Mint ismeretes, 2018 ősszén Esztergály Zsófia elnökasszony meghívására informális találkozón vett részt fővárosi örmény nemzetiségi vezetőkkel Haroutune Selimian, a szír református szövetség elnöke.

Ezt követően örmény és karácsonyi énekeket hallgathattak a vendégek az Fővárosi Örmény Közösségi Tér, illetve Lipcsei Edit énekművész növendékeinek előadásában, valamint Hegedűs Valér zongora- és orgonaművész kíséretében. Közös éneklés és szeretetvendégség zárta az eseményt.

 

DÍJAK ÁTADÁSA

Szongott Kristóf-díj – azoknak, akik a hazai magyarörménység közösségéért működve elévülhetetlen érdemeket szereztek

Az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület által 1999-ban alapított díjat idén Dr. Sasvári László bölcsészdoktor, az EÖGYKE elnökségi tagja és Heim Pál képviselő, a Zuglói és Fővárosi Örmény Önkormányzat elnökhelyettese kapta. Dr. Sasvári László a többi között az örmény és magyarörmény kultúra bemutatása, az örmény katolikus liturgia megismertetése, és közösségi tevékenysége, Heim Pál pedig az örmény katolikus hitélet felpezsdítése, a magyarörmény közöség összefogása és a rendezvények műszaki feltételei biztosítása okán nyerte el.

Trdat Különdíj – annak, aki munkájával hathatósan építi a hazai örmény közösséget

A Trdat Különdíjat a Fővárosi Örmény Önkormányzat testülete 2016-ban alapította. Annak ítéli oda, aki munkájával hathatósan építi a hazai örmény közösséget: ennek okán az örmény katolikus egyházat működtető alapítvány vezetője: Zakariás Antal Dirán kapta a kitüntetést. A díj minden esetben más témájú és más örmény származású művész alkotása. Zakariás Dirán bácsi számára Kozma Simon készítette el a Jézust ábrázoló viaszképet, amelyet a díjazott távolléte miatt Heim Pál képviselő vett át az eseményen.