Fővárosi Örmény Önkormányzat

Nagy sikerrel zárultak Maroshévízen a tizedik Művelődési Magyar Napok

Testvértelepülésekkel ünnepelték Maros­hévízen a tizedik Művelődési Magyar Napokat szeptember 9–11. között. Az esemény keretében tartották a 15. Dr. Urmánczy Nándor emléknapot is. A rendezvények támogatója többek között a Fővárosi Örmény Önkormányzat volt.

Színes programsorozattal várta az érdeklődőket a Maroshévízi Művelődési Magyar Napokra a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület és a maroshévízi RMDSZ. Az általuk szervezett esemény szeptember 9-e, pénteken délután kezdődött a meghívottak és testvértelepülések képviselőinek fogadásával. A delegációk 9-én délelőtt ellátogattak a Gordon tetőn levő Jézus Szíve kilátóhoz, majd gyergyószéki színészek, zenészek és alkotók mutatták be este 7 órától a Szent Anna-tó legendáját a maroshévízi művelődési házban – tájékoztatott Czirják Károly, a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület elnöke.

A Fővárosi Örmény Önkormányzat nevében Dr. Székely András Bertalan elnökhelyettes helyezte el a megemlékezés koszorúját az Urmánczy-család sírboltján

Szombaton tartották a 15. Dr. Urmánczy Nándor Emléknapot, amit a László Áron atya által bemutatott igeliturgiával kezdtek a katolikus templomban, majd ifj. Molnár Árpád orgonakoncertjének tapsolhattak a jelenlevők. Ezt követően megkoszorúzták az Urmánczy-család sírboltját. Magyarország Bukaresti Nagykövetsége részéről Dr. Sáska Zoltán Attila, Budapest XV. kerület Önkormányzata részéről: Bodó Miklós és Szilvágyi László képviselők, Marcali Város Önkormányzata részéről Pápainé dr Káplár Orsolya Csilla aljegyző Monostori Szilveszter könyvtárigazgató és Bereczk Balázs alpolgármester, a Nemzetstratégiai Kutatóintézettől Fráter Olivér, Galgahévíz Önkormányzata részéről Vanó András polgármester, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület részéről Szaka Zsolt elnök és Forgó Ferenc, Bende Sándor Országgyűlési képviselő, a Hargita Megyei Tanács részéről Barti Tihamér alelnök, a Romániai Örmények Szövetsége – Nagybányai szervezete részéről Gădălean Sorin elnök úr, a Kemény János Elméleti Líceum részéről Deme Gabriella igazgatónő, Bodor Attila helyi RMDSz elnök és alpolgármester, valamint Szabó Kálmán helyi önkormányzati tanácsos, a maroshévízi Erdélyi Magyar Szövetség részéről Bajkó Zsigmond és a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület részéről Czirják Károly és Farkas Aladár is koszorút helyeztek el.

A Fővárosi Örmény Önkormányzat nevében Dr. Székely András Bertalan elnökhelyettes – Urmánczy Júlia dédunokája – helyezte el a megemlékezés koszorúját.

Átadták az Urmánczy Nándor-díjat is, amelyet idén Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium ötletgazdája kapott

A himnuszok elhangzása után a Közösségi Házban folytatódott az ünnepség. Elsőként Czirják Károly megkérte a jelenlevőket, hogy egy perces csenddel emlékezzenek meg a marcali-i Monostori Lászlóról, aki közel 4 hónapja távozott az élők soraiból. Neki volt köszönhető a két település közötti testvérvárosi kapcsolat és több mind 20 éven át kapcsolattartója volt a két településnek. Átadták az Urmánczy Nándor-díjat is, amit olyan személyiségek kapnak évente, akik a magyarságért, a városért, illetve Urmánczy Nándor munkásságának megismertetéséért, tovább éltetéséért tevékenykednek. Idén Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium ötletgazdája kapta az elismerést. Ezt követően a művelődési ház adott otthont a könyvbemutatóknak, filmvetítésnek, és Bajkó Ramóna Regina festménykiállításának.

Az eseménysorozat vasárnap az Urmánczy strand udvarán főzőversennyel zárult

Az eseménysorozat vasárnap az Urmánczy strand udvarán főzőversennyel zárult: 7 üstben főztek finomabbnál finomabb ételeket, volt krumpligulyás, babgulyás, borsos tokány és több mind 450 töltött káposzta. Fellépett a Gyergyóremetei fúvószenekar is, valamint a helyi RMDSz-nek köszönhetően szabadtéri fotókiállítást is megtekinthették az érdeklődők.  

Az esemény szervezői a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület és a helyi RMDSz volt. Támogatók pedig a Fővárosi Örmény Önkormányzat, Hargita Megye Tanácsa, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művelődési Központ, a Sport Bár, és a Positive Transylvania voltak.

forrás/fotók: hargitanépe/maroshévíz info
fotók: Dr. Székely András Bertalan