Fővárosi Örmény Önkormányzat

Magyar-örmény tudós segít biztonságossá tenni a koronavírus elleni vakcinákat

Az örmény gyökerű dr. Lukács Noémi és családi cége a koronavírus-kutatáshoz és az új típusú vakcinák minőségbiztosításához szállít termékeket világszerte. Ismerjük meg e kiváló tudóst, laboratóriumát, kísérleteit.

Dr. Lukács Noémi és leányai

E magazin olvasóit – a számunkra bonyolult tudományos eredmények mellett – elsősorban a tudós-kutató örmény gyökerei érdeklik talán. Mit oszt meg velünk felmenőiről, családjáról?

Apai nagyapámat, dr. Hovhannesian Eghiát apja 13 évesen menekítette ki Törökországból az örményüldözések elől. Bulgáriai és németországi kitérők után került Magyarországra, itt érettségizett és itt szerzett jogi diplomát tehetsége, szorgalma és a menekült gyermeket felkaroló szervezetek segítségével. Sokat tett a hazai örmények érdekében és választott otthona, Gödöllő fejlődéséért. Fiatalabb fia (apám) Bor Ambrus írói néven író és kiváló műfordító volt. Szintén az irodalom terén működött idősebb fiától, Yervanttól származó unokája, a nemrég elhunyt Tarján Tamás, nagyműveltségű irodalomtörténész, egyetemi oktató és kritikus.

Hol dolgozott nyugdíjazása előtt, milyen kutatásokkal foglalkozott?

Az ELTE-n végeztem biológusként, majd az NSZK-ba kerültem. A tübingeni egyetemen doktoráltam, a düsseldorfi egyetemen habilitáltam, és dolgoztam német kutatóintézetekben is. Gyermekeimmel 1995-ben tértem vissza Magyarországra, ahol a Szegedi Biológiai Központban kaptam csoportvezetői pozíciót. Férjem Bécsbe került, ezért családi okokból én is törekedtem a könnyebben megközelíthető Budapestre költözni, úgyhogy örömmel fogadtam el a Kertészettudományi Karon nyert tanszékvezetői megbízatást. Egész pályafutásom alatt biokémiai – molekuláris biológiai kutatásokkal foglalkoztam, megismertem és gyakran alkalmaztam immunológiai módszereket különböző virológiai kérdésfeltevéseknél. Egy ilyen virológiai probléma megoldására fejlesztettük ki még Düsseldorfban a dsRNS-specifikus ellenanyagokat, amelyeket most családi cégünk forgalmaz.

A fenti cikkből kiderül, hogy hazaköltözött szülőfalujába, Szirákra, ahol céget alapított (English & Scientific Consulting Kft., más néven SCICONS), amely egyetlen gyártója és világméretű forgalmazója a kettősszálú RNS (dsRNS) jelenlétét kimutatni képes monoklonális ellenanyagoknak. Kérem, magyarázza el a hétköznapi ember számára e bonyolult fogalmak jelentését.

Először a cég vonatkozásában pontosítanék. Cégünk már korábban megalakult, de a gyártást kezdetben kihelyeztük vagy labort béreltünk. A sziráki laboratórium létesítése viszont valóban hazaköltözésemhez kötődik. Családi cégünknek jelenleg rajtam kívül három lányom a tulajdonosa. Mindannyian – és édesapjuk – hozzájárultak a cég fejlődéséhez, ki-ki a maga tudása, érdeklődése szerint. Öt éve legidősebb lányom, Symmons Johanna a cégvezető, ez alatt az idő alatt forgalmunk megötszöröződött. A szakkifejezések magyarázatára térve: A monoklonális ellenanyagok olyan fehérjék, amelyek nagyon specifikusan felismernek egy adott molekulát, legtöbbször fehérjét, és ahhoz hozzákötődnek. A mi ellenanyagainkban az a különleges, hogy nem egy fehérjét, hanem egy bizonyos nukleinsav-szerkezetet, a duplaszálú RNS-eket (dsRNS) ismerik fel. (A dsRNS két RNS szál meghatározott szabályok szerinti párosodásából keletkező, spirálisan feltekeredett szerkezet.) DsRNS-ek keletkeznek a vírusok sokszorozódása során, úgyhogy ellenanyagainkat sokáig csak a víruskutatásban, a dsRNS-ek kimutatására használták.  Ezt legegyszerűbben úgy lehet elképzelni, hogy az ellenanyag egyik végét valahogy megjelöljük, pl. világítóvá tesszük, a másik vége pedig hozzákötődik a duplaszálú RNS-hez. Így meg tudjuk válaszolni, hogy egy mintában van-e duplaszálú RNS vagy sem, és ha van, akkor mennyi és hol.

A dsRNS a szaporodó vírusok és a készülő koronavírus-elleni oltóanyagok mellékterméke. Ez mit jelent?

Az új típusú vakcinák egyik csoportja, az ún. (m)RNS-vakcinák úgy működnek, hogy az oltással nem vírusfehérjéket visznek be, hanem az azokat kódoló információt, azaz mRNS-t, amelyről a beoltott egyén sejtjei maguk gyártják le a vírusfehérjét. Ezt az immunrendszer idegenként felismeri és beindítja a védekező reakciókat. Az RNS-ek gyártása során kis mennyiségben ugyan, de keletkeznek dsRNS-ek is, amelyeket a vakcinából el kell távolítani, mert különben nem kívánatos reakciókat váltanának ki. Ellenanyagaink az RNS-vakcinák minőségbiztosítására, az esetleges dsRNS szennyeződés kimutatására is alkalmasak.

Az amerikai Pfizer-től a németországi BioNTech-ig a világ nagy gyógyszergyárai kapcsolatban állnak Önökkel. Mire terjed ki ez a kapcsolat?

Ellenanyagaink nemcsak a koronavírus, hanem elvben bármely vírus sokszorozódásának kimutatására alkalmasak, úgyhogy a kutatók világszerte használják őket. Legyőzni akkor tudjuk a vírusokat, ha ismerjük és megértettük a működésüket. A COVID-19 esetében használták őket pl. annak vizsgálatára, hogy egyes gyógyszer jelöltek gátolják-e a vírusszaporodást. Említettem, hogy az RNS-vakcinák esetében fontos, hogy ne tartalmazzanak dsRNS-t. Ellenanyagaink segítségével nagyon érzékenyen kimutatható, hogy jelen van-e a vakcinában ez a szennyezés és milyen mennyiségben. Ipari partnereinktől nem kapunk információt arról, hogy pontosan hogyan használják termékeinket. Mi minden érdeklődő módszertani és egyéb kérdését azonnal megválaszoljuk, és a járvány ellenére általában azonnal, sorban állás nélkül szállítunk minden megrendelőnek. Itt egy általános tévedést is szeretnék eloszlatni. Termékeink hasznosak, szükségesek, de mi egy kis csavar vagyunk a gépezetben. Ellenanyagainkból egy-egy kimutatásra a gramm egymilliomod része vagy annál kevesebb is elegendő, tehát nagyon kis mennyiség kell belőlük.   

Egy 2020. december 12-i hír szerint engedélyezték a Pfizer vakcináját, s megkezdődött az oltás az USA-ban és Európában is. A Pfizeren kívül más gyártó is vásárol Önöktől?

Igen. Napok kérdése a Moderna vakcinájának engedélyezése, nekik is, valamint a CureVac-nak és több, nálunk kevésbé ismert cégnek is szállítunk. A világ 50 országába, neves kutató helyekre jutnak el ellenanyagaink.

Köszönjük szépen egészségünk javítását szolgáló kutatómunkáját, a beszélgetést.

Hegedűs Anita