Fővárosi Örmény Önkormányzat

Szenkovits Marci mókái: könyvritkasággal jelentkezünk

A Fővárosi Örmény Önkormányzat, valamint a Romanika Kiadó gondozásában jelenik meg idén Pálffy Gyula Szenkovits Marci mókái című művének reprintje. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott, könnyed hangvételű és hiánypótló alkotás által az olvasó bepillantást nyerhet az erdélyi örménység magyar társadalomba való beilleszkedésébe.

A kötetben a főhős életén, bohókás karakterén keresztül, 23 szituációs történet tolmácsolja a korabeli Erdély településeinek hétköznapjait, bemutatva azok magyar-székely társadalmát és bennük az örményeket.

Kali Kinga antropológus, a megjelenő könyv szerkesztője fontosnak tartja, hogy a művet jellemző aprólékos társadalmi megfigyelésből kiderül, milyen kihívásoknak voltak kitéve a betelepülő örmény csoportok az asszimilációs úton; ez a mai erdélyi örmény közösség tagjai számára segít feldolgozni az elmagyarosodást, a nyelvvesztést, az örmény tradíciók lemorzsolódását, egyszóval mindazt, amivel a beolvadás járt.

A könyv kiadásával erősíteni kívánjuk az erdélyi örmények identitását, lehetőséget adva, hogy olvasása által régi és leendő tagjaink újra és újra reprodukálhassák a korabeli közösségi múltat: ezáltal akár családjuk történetét. Így erősítjük a közösségen belüli összetartást és bővítjük a már meglévő tudást. A könyv pedig szórakoztatva képes ellátni mindezt.

Pálffy Gyula alkotását 2018 őszén mutatjuk be a III. Kárpát-medencei Székely és Magyarörmény Fesztivál keretein belül. Közösségünk tagjai elsőként itt vásárolhatják meg a kötetet a kiadótól, kedvezményes áron.

Esztergály Zsófia Zita