Fővárosi Örmény Önkormányzat

Közlemény

Magyarországon biztonságban és megfelelő körülmények között élhetnek az örmény gyökerű magyarok. Új hazára találtak itt, akik a Közel-Keletről, a Kaukázusból vagy döntő többségben Erdélyből települtek át, és a rendszerváltozás óta demokratikus feltételek mellett ápolhatják kultúrájukat, amelyhez a magyar állam még nemzetiségi önkormányzatiságot is biztosít. A budapesti örmények közül sokan aláírták már azt a kezdeményezést, amely a székelység identitásának megőrzését irányozza elő.

A tizenhárom nemzetiség eddig csak kapott a befogadó magyar társadalomtól, a barátságos emberektől és a humánus magyar államtól, akkor miért ne viszonoznánk szükségben a támogatásunkkal ezt főleg úgy, hogy a szétdaraboló Trianon előtt közösségeink sok esetben, egységesen Erdély területét is lefedték eltérő módon.

Mint ismeretes, a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett aláírásgyűjtés célja, hogy Európa hagyományos nemzeti közösségei, köztük a székelység is megtarthassa identitását saját szülőföldjén.

A Tanács azt szeretné elérni, hogy az „EU egyik legnagyobb támogatási kerete, a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Az uniós támogatások elosztásánál a legtöbb helyen ugyanis burkoltan hátrányba szorítják azokat a régiókat, ahol a kisebbséget jelentő nemzeti lakosság van többségben.”

A kezdeményezéssel 2020. május 7-ig egymillió aláírásnak kell összegyűlnie. A véghajrában minden aláírás különösen is számít.

Most arra kérjük a többi 12 történelmi nemzetiség önkormányzati vezetőit, hogy külön értesítsék közösségi tagjaikat a támogató lehetőségről. Informálódni, valamint aláírni online, a www.irdala.hu oldalon lehet: utóbbi pár percet vesz csak igénybe.

Akinek közülünk fontos egy kisebbségben élő közösség megmaradása, ezáltal pedig az európai nemzeti kisebbségek erősödése, támogassa az ügyet, és/vagy juttassa el annak hírét minél szélesebb körben.

Esztergály Zsófia Zita

A Fővárosi Örmény Önkormányzat elnöke