Fővárosi Örmény Önkormányzat

Így meg nem láttad Budapestet – várostörténeti séták örmény szemmel

Folytatjuk sikeres programunkat, a Régvolt örmények nyomában című sétáinkat és az Örmény szalont, amelyben irodalmi és kultúrtörténeti témákat feszegetünk, nem megszokott módon. Egy kis ízelítő az eddigiekből, csatlakozz és fedezd fel a benned rejlő örménységet!

Patinás kávéházak, füstös kocsmák, a XX. század eleji irodalmi élet nagyjainak nyújtott otthont Józsefvárosban. Az anyai ágon örmény gyökerű Ady és Zuboly gyakran megfordult ebben a kerületben, ahol nem csupán barátságuk fonódott szorosabbra, de irodalmi munkájuk is mind jobban kibontakozott. A Régvolt örmények nyomában rendezvénysorozatunk itt vette kezdetét a pandémia után 2021-ben, és itt is folytatódott magyarörmény politikusainkkal és művészeinkkel. Azóta időről időre visszatér programunk, bejárva Budapest kerületeit. Legutóbb a Belvárosban jártunk, legközelebb pedig a XI. kerületbe látogatunk el.

Bár ma már sok épület helyén más ház áll, Bence Balázs idegenvezetőnk színes elbeszélésében ez fel sem tűnik, hiszen minden alkalommal valódi időutazásban van részünk. Köszönhető ez annak, hogy Kali Kinga író alapos kutatómunkát végzett és erre alapozott forgatókönyvet írt számára, amelyek által olyan újdonságokat tudhattunk meg, amelyekről nem is álmodtunk volna.

A sétáinkat jól kiegészíti az Örmény szalon rendezvényünk, ahol rendre erdélyi örmény és örmény alkotók műveit ismerhetjük meg. Legutóbb a Fővárosi Örmény Önkormányzat támogatásában és a Napkút Kiadó gondozásában létrejött, Nagyanyám című könyvet mutattuk be Fethiye Çetin tollából, amely egy törökországi örmény ügyvéd családi tragédiáját szemlélteti, a népirtás szörnyű történetét kendőzetlenül felidézve. A memoár, az első magyar nyelven megjelent kötet a témában. A könyvet a nagyobb könyváruházakban már terjesztik, így minden érdeklődő számára hozzáférhető.