Fővárosi Örmény Önkormányzat

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen adták át a Fővárosi Örmény Önkormányzat idei Czetz János-díját

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának 77 hallgatója vehette át diplomáját és hadnagyi vállszalagját a Ludovika Arénában.  Kimagasló tanulmányi teljesítménye elismeréseként a Fővárosi Örmény Önkormányzat testülete által alapított Czetz János-díjat adta át Nagy Márton honvéd tisztjelöltnek Esztergály Zsófia Zita, az önkormányzat elnöke.

A Fővárosi Örmény Önkormányzat Közgyűlése az örmény-székely származású Czetz János, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legfiatalabb honvédtábornoka, az argentin hadsereg ezredese előtti tisztelgés, emlékének méltó megőrzése érdekében alapította a honvédtábornokról elnevezett díjat és kitüntetést.

Az emlékérem mellé egy Gidófalván, Czetz János szülőfalujában készült székely-örmény-honvédségi makkos díszítésű faragott mécsestartó fali díszt adományozott a Fővárosi Örmény Önkormányzat.

Czetz János honvédtábornok, Juan Fernando Czetz az argentin hadsereg ezredeseként szolgált. A Colegio Militar de la Nación alapítója és első parancsnoka, az első műszaki zászlóalj alapítója, a Topográfiai Intézet parancsnoka, a pampák térképezője volt. Második hazájában, Argentínában megbecsülés és tisztelet övezi a személyét, tevékenységét és életútját. Czetz János életútja példát mutat a ma emberének, a fiataloknak.

A díjátadóról itt olvashatnak. A Czetz János-díj átadója a csatolt videóban 43 perc :20 mp-nél kezdődik.