Szergej Ioszifovics Paradzsanov, Սարգիս Հովսեփի Փարաջանյան rendkívül jelentős örmény (szovjet) filmrendező, forgatókönyvíró

A júniusi alkalommal Paradzsanov Ashik Kerib című filmjét tűzte műsorra az Örmény Filmklub. A filmről Kali Kinga antropológus beszélt.

Ashik török szó, énekest is és szerelmest is jelent. A Kerib pedig azt jelenti – kóborló, bolyongó szegény ember. Ashik Kerib, a szegény költő, az örök vándor, akinek gyönyörű hangján kívül nincsen semmije. Csak úgy nyerheti el szerelme kezét, ha vagyont szerez. Ezer nap hűséget fogad egymásnak a költő és a lány, megkezdődik a vándorlás, s Paradzsanov filmjének lényege maga ez az Odüsszeia. A magányos dalnok énekel a vakok és süketek lakodalmán, találkozik a világ uraival, a léha, de a pompát mindennél többre tartó Nadir pasával, a léleknyomorító, háborúra bármikor készen álló Aziz szultánnal. “Dalolj!” – parancsolják Ashik Keribnek, de ő sem aranykalitkában, sem zsarnok udvarban nem tud énekelni… Mesemotívumokkal átszőtt keleti történet, humor, dús grúz ornamentika jellemzi a filmet.