Ismét nagy sikert aratott a Kárpát-medencei Székely és Magyarörmény Fesztivál

Filmvetítés, fotókiállítás, koncertek, színházi előadás és örmény kulináris kalandozás színesítette a harmadik alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Székely és Magyarörmény Fesztivált, amelynek idén a Fővárosi Örmény Közösségi Tér adott otthont.

A fesztivált Esztergály Zsófia elnökasszony, a rendezvény házigazdája nyitotta meg A csíki örményeknél című tárlattal. Székelyné Opre Mária fotóművész kiállított képei a csíki székely és örmény építészetet, tipikus homlokzatrészleteket, templomokat és a csodás tájat idézték meg a rendezvén idejére.

A tárlat megtekintését követően a Kirkósa-család komolyzenei produkciója kezdte a zenei előadások sorát. Az erdélyi örmény származású család tagjaiból álló kamarazenekar S. Aslamazyan és Grigor Arakelian örmény zeneszerzők, valamint Gabriel Fauré, Antonin Dvorak, Edward Elgar és Giacomo Puccini műveit adták elő.

Ezután Pradzsanov, örmény származású szovjet rendező Ashik Keribről, a szegény költőről, az örök vándorról szóló filmjét tekinthették meg az érdeklődők. A mesemotívumokkal átszőtt keleti történetet humor és gazdag grúz ornamentika jellemzi.

Majd az örmény népzenét játszó, és Juhász Endre vezette Group Duduk zenekar élő koncertje varázsolta el a közönséget. Az örmény zene érdekes keveredése a korai spirituális és a kereszténységgel érkező vallásos muzsikának, a fesztiválon ezt a titokzatos zenei világot ismerhettük meg. A csapat 2016 óta játszik együtt: a jellegzetes duduk mellett a másik tipikus örmény hangszernek, a zournának is avatott mesterei.

 

A közösség tagjai a szellemi táplálék után a gasztronómia élvezetének is hódolhattak, hiszen tradicionális erdélyi és kaukázusi örmény ételeket kóstolhattak: ángádzsábur levest, örmény gombás ételt, olajos magvas piláfot és desszertként dalauzit.

A fesztivált az Össznemzetiségi Társulat előadása zárta. A Levesben című darab nem mindennapi kezdeményezés gyümölcse. Alkotói a magyarországi nemzetiségi színjátszás meghatározó, közkedvelt és méltán elismert emblematikus szereplői. A színjáték nem nélkülözi a humort, cselekménnyel teli, aktuális és elgondolkodtató. Egy élő főzőműsor ad kerettörténetet a különböző élethelyzetű, korosztályú, nemzetiségű nők történetének. A III. Kárpát-medencei Székely és Magyarörmény Fesztivál keretében előadott darab premierjét a Jelenlét Nemzetiségi Fesztivál keretein belül, márciusban tartották a Nemzeti Színház Kaszás Attila termében.