Fővárosi Örmény Önkormányzat

Évzáró 2016

Karácsony a Fővárosi Örmény Önkormányzatnál

December 14-én tartotta karácsonyi ünnepségét a Fővárosi Örmény Önkormányzat. Az eseményen Esztergály Zsófia Zita, az Önkormányzat elnöke tájékoztatta a jelenlévőket a 2016-os év eredményeiről.

Az elnök elmondta többek között, hogy az önkormányzat 2016-ban 10 közgyűlést tartott és 169 határozatot hozott. Támogatta az EÖGYKE füzetek megjelenését, az Örmény Katolikus Lelkészség és Alapítvány működését, 25 egyetemista örményországi utazását, erdélyi utazásokat, a Közép-európai Régiók Kutatási Alapítványt. Esztergály Zsófia a hagyományápolással kapcsolatos teljesítésekről, tervekről is beszélt. Elmondta, folytatódott az örmény anyanyelvi program, és orosz nyelvi kurzus is, és mint minden évben, most is megrendezték a fővárosi örmény klubot, továbbá a farsangi bált. Együttműködési megállapodást írtak alá az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesülettel, a Velünk élő kultúrák: Örmények című országos kulturális vetélkedő szervezésében való részvételről és támogatásról. Részt vettek Szamosújváron a Világosító Szent Gergely búcsún és a Csíkszépvízi Örmény Katolikus templom avatásán. Életre hívták az I. Kárpát-Medencei Székely, Csángó és Magyarörmény Művészeti Fesztivált, valamint számos együttműködést valósítottak meg az erdélyi partnerrel: a Csíkkörzeti Magyar-Örmény Szentháromság Alapítvánnyal karöltve.

Elkobzott Életek című vándorkonferencia

A múlt ébren tartása elsődleges feladat – jelentette ki az elnök, aki rámutatott arra, hogy a vándorkonferencia is ennek jegyében zajlott Budapesten, Csíkszeredában és Szamosújváron. Elmondta: Saját kutatást is végeztettünk, így megtudtuk a többi között, hogy Erdélyben a magyarörmény diaszpóra hogyan vészelte át a kommunizmus első évtizedeit. Hogyan és merre vonultak, menekültek vagy telepedtek át, hozzávetőleg hányukat hurcoltak el vagy öltek meg politikai fogolyként. Választ kaptunk arra, hogy számon tartotta-e a szekuritáte az örmény kisebbséget: egyéneket nemzetiségi alapon, vagy lokáció szerint. Azok, akik nem voltak jelen a konferenciákon, az újság következő számaiban és a honlapunkon – www.fovarosiormeny.hu – olvashatnak majd róla: A projekt létrejöttét az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő jóvoltából valósíthatta meg a Fővárosi Örmény Önkormányzat.

A forradalom

Esztergály Zsófia: Pongrátz Andrással utaztunk el Szamosújvárra, miután két történész is kutatta a családot, illetve az 56-os forradalom magyarörmény résztvevőit, szemtanúit. Emellett megrendeztük a külhonba szakadt 56-os találkozót is, amelyen méltó módon tisztelegtünk a forradalom áldozatai előtt. Örmény és magyarörmény ételeket szolgáltunk fel, többen elmondták történetüket, együtt „repültünk” vissza 1956 októberébe. ’56-os kutatásainkat egyébként rendhagyó történelem óra keretében több budapesti iskolába és erdélyi rendezvényre is elvittük, amelyeken szintén nagy sikert arattunk. A projekt létrejöttét az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő jóvoltából valósíthatta meg a Fővárosi Örmény Önkormányzat. Ezek eredményeiről szintén az újságban és a honlapon lehet majd olvasni a közeljövőben.

Digitális kultúrtörténeti térkép

Esztergály Zsófia elmondta: digitális örmény kultúrtörténeti térképet hoztak létre, amelynek első elemei a www.fovarosiormeny.hu oldalon lesz megtekinthető januártól. Korszerű 3D-s és professzionális körpanorámás felvételek segítségével virtuálisan bejárhatóvá válik az örmény örökség, amelynek főbb helyszíneiről és emlékeiről kultúrtörténeti leírások nyújtanak tájékoztatást. Az eddigi eredmények egy hosszú távú projekt első lépcsőiként értelmezhetőek és a kultúrtörténeti tájékoztatás mellett cél az idegenforgalom fellendítése.

 

Tábor fiataloknak

A hagyományőrző tábor a Csíkkörzeti Magyar-Örmény Szentháromság Alapítvány és a Fővárosi Örmény Önkormányzat szervezésében Csíkszépvízen valósult meg – tájékoztatott Esztergály Zsófia, aki hozzátette: Budapestről öt magyarörmény fiatalt vittek ki: a 14-18 éves korosztály vett részt a programon. Foglalkozásokat tartottak és vetélkedővel zárták a hetet. A fiatalok jurtában laktak, lovagoltak, íjászkodtak. A magyar mitológiával ismerkedtek egy magyarörmény múltú településen, így közben sok mindent megtudtak az örmény származású magyarokról.

Nyílt gasztronómiai nap és jótékonysági mozgalom

Az elnök tájékoztatott arról, hogy nyílt Gasztronómiai Napot szervezett az önkormányzat, amelyen útnak indítottak egy jótékonysági gasztronómiai mozgalmat is. Célul tűztük ki a budapesti örmény katolikus templom és a szépvízi és gyergyói templomon korszerűsítését is, valamint a gyimesbükki Rákóczi vár felújításához való hozzájárulást. A mozgalom egy évig tart, és a hozzá csatlakozó éttermek az általunk adott receptekből készített saját ízvilágú csángó, székely és magyarörmény ételeket forgalmazzák. A programhoz eddig 4 étterem csatlakozott, egy Erdélyben, három pedig Budapesten. A mozgalom védnöke Pataky Attila, az EDDA frontembere. A projekt létrejöttét az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő jóvoltából valósíthatta meg a Fővárosi Örmény Önkormányzat.

I. Kárpát-Medencei Székely, Csángó és Magyarörmény Művészeti Fesztivál

A Fővárosi Örmény Önkormányzat, a Csíkkörzeti Magyar-Örmény Szentháromság Alapítvány és a Gyimesbükkért Egyesület éltre hívta elsőként Gyimesbükkön megvalósult fesztivált. Esztergály Zsófia: Az esemény kapcsolódott a jótékonysági mozgalomhoz, azért választottuk az 1000 éves magyar határnál lévő helyszínt, mert a Kárpát-Medencébe betelepülő örmények egykor ott tartózkodtak vesztegzár alatt. A nagyszabású eseményt ismételjük 2017-ben is. Bízunk benne, hogy évről-évre kiteljesedik majd a sikere.

Új magyarörmény kollekció

Esztergály Zsófia elnök bemutatta Szurdi Kata iparművészt, és fantáziadús magyarörmény ruhakollekcióját. A Fővárosi Örmény Önkormányzat által terveztetett öltözékek rekonstruálni kívánják, milyen lenne ma egy ősi viselet. Miután sok tárgyi emlék nem maradt fönn, a tervező művész a szerteágazó örmény és a változatos magyar stílusjegyeket és ornamentikát ötvözte, kiegészítve mindezt egy szakmai kutatással. Így végül az erdélyi örmény viseleteket is számon tartva, készített négy teljes női öltözetet. Az izgalmas ruháknál fő szempont volt, hogy ma is viselhetők legyenek, akár hétköznapi szinten is. Az iparművész a kutatás során összefüggést talált a nagyszentmiklósi aranykincs motívumvilága és az örmény, csángó és délvidéki torontáli minták között. A projekt létrejöttét az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő jóvoltából valósíthatta meg a Fővárosi Örmény Önkormányzat.

Csiky Gergely Vasember című darabjának ősbemutatója

Esztergály Zsófia elmondta, hogy nagyra tartja az ARTASHAT örmény nemzetiségi színház lendületes munkáját. Megköszönte, hogy színpadra állították az erdélyi örmény drámaíró darabját, amelynek a Fővárosi Örmény Önkormányzat karácsonyi ünnepi rendezvényén volt az ősbemutatója. A társulat az elnök kezdeményezésére álmodta meg a darabot, amelyet az újszerű rendezés, a színészek tehetsége és a csodálatos örmény díszletek tettek fantasztikus élménnyé. A hatalmas sikert aratott produkció összefogás gyümölcse: a Fővárosi Örmény Önkormányzaton kívül kiemelt támogatója volt a XVIII. Kerületi Örmény Önkormányzat és a XVIII. Kerületi Önkormányzat. Támogatóként járult hozzá az előadáshoz a II. és VII. kerületi Örmény Önkormányzat is.