Fővárosi Örmény Önkormányzat

Egyél jót, tegyél jót!

Egyél jót, tegyél jót! – gasztronómiai jótékonysági mozgalom indult

Gasztronap keretében dőlt el, melyek azok a tradicionális csángó, magyarörmény és magyar ételek, amelyek a Fővárosi Örmény Önkormányzat és a Csíkkörzeti Magyar- Örmény Szentháromság Alapítvány által kezdeményezett, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő segítségével létrejött Tegyél jót, egyél jót! mozgalom során a résztvevő éttermek étlapjára kerülnek.

Az egynapos rendezvény alkalmából az elsőként csatlakozó budapesti Torockó vendéglőben Pataky Attila rockzenész, a mozgalom fővédnöke indította útnak a mozgalmat úgy, hogy kiválasztotta kedvenceit a külön erre az alkalomra készült ételek közül. Kóstolta a dmapurt, vagyis örmény töklevest húsgombóccal, muszakát, csángó gulyást, borjúpaprikást, erdélyi almás-tárkonyos nyakkarajt, csángó rostélyost, örmény ragut és juhtúrós puliszkát. Végül az énekesnél a tökleves és a borjúpaprikás juhtúrós puliszkával vitte el a pálmát. Pataky Attila egyébként gyermekkora óta a levesek nagy rajongója, olyannyira hogy édesanyja Leveskének becézte. A zenész szerint két szemszögből is fontos törekvés a jótékonysági mozgalom; a lelkiek tekintetében az örmény történelem, a közös sors, az egymáshoz való kötődés jelentősége érvényesül, fizikai részét illetően pedig az, hogy minden embernek szüksége van táplálékra. Fontos számunkra a Kárpát-medencei rezgéseknek megfelelő világ: ezért bizonyos, hogy csodák születnek majd, ha egy kicsit is közelebb kerülünk egymáshoz a régen elfeledett ételek által – fogalmazott az EDDA frontembere.

Nagy Róbert séf, a mozgalom hazai gasztro-nagykövete szerint a jelenlegi éttermi irányvonalak igen szerteágazók, a hagyományos menüsorban pedig igenis van helye az ősi, esetleg már elfeledett alapanyagoknak. Elmondta, számára igen rokonszenves a kezdeményezés, hiszen szívügye a bárány és a hal, amelyek így újra visszatérhetnek a vendéglők kínálatába.

Az erdélyiörmény diaszpóra múltját, az ezeréves határnál lévő kontumáci kápolnánál történtek máig ható jelentőségét jelölte meg Esztergály Zsófia Zita, a Fővárosi Örmény Önkormányzat elnöke, amikor a mozgalmat elindító szándékról beszélt a rendezvényen. A csángó, a magyarörmény, valamint a magyar konyha sajátos ínyenc kincsét feltárva és felhasználva, remek fogásokat újra értelmezve népszerűsítjük az új törekvéseket. A mozgalom során az ételeket szakmai bírálóbizottság pontozza. A legjobbak tudásukat egy magyarországi és egy erdélyi médianyilvános rendezvényen mérik össze, ahol a közönség szavazata dönti el a végső eredményt. A mozgalommal gasztronómiai forradalom indul, hiszen ha a csatlakozó éttermek étlapjukra veszik a hagyományos ételeket, ezzel újra divatba hozzák a tradicionális finomságokat – ismertette az elnökasszony, hozzátéve, hogy a mozgalomból származó bevétellel a Fővárosi Örmény Önkormányzat és a Csíkkörzeti Magyar- Örmény Szentháromság Alapítvány az ezeréves Magyarország határánál, Gyimesbükkön álló Rákóczi-vár, valamint a budapesti, a csíki és a gyergyói örmény katolikus templom korszerűsítését támogatja.

A Torockó vendéglőbe érkező vendégek is megkóstolhatták az ételeket és mindenki szavazhatott a legjobb háromról: a kiválasztottak a borjúpaprikás juhtúrós puliszkával, az örmény tökleves húsgombóccal és az erdélyi almás-tárkonyos nyakkaraj lettek – de még egy csángó-burger kreáció is született a street food világában. Az elkövetkező egy év során a nagyközönség ezek közül az ételek közül rendelhet a csatlakozó magyarországi és erdélyi vendéglátóhelyek étlapjáról, csatlakozva az Egyél jót, tegyél jót! jótékonysági mozgalomhoz, így hozzájárulva ősi magyar emlékek megőrzéséhez.